Mönsterdjup

När man tar fram sina gamla däck efter förvaring för att byta, när man köper begagnade däck eller överhuvudtaget när man köper däck så är det viktigt att kolla mönsterdjupet. Då behöver man dessutom veta vilket mönsterdjup det ska vara på vinterdäck respektive sommardäck. Men varför är det då så viktigt med mönsterdjup på däcken? Tja, för det första så är det lagstiftat att du måste ha ett visst mönsterdjup. Om det upptäcks att du inte har det vid till exempel en besiktning av bilen så kan du få betala böter för detta. För det andra så har mönsterdjupet stor betydelse för hur säker din bil är att köra.

mönsterdjupSå hur djupt ska mönsterdjupet vara för att det ska vara säkert och lagligt att köra med däcken? Jo när det gäller sommardäck så bör man ha ett mönsterdjup på åtminstone 3 millimeter för att det ska vara säkert att köra även när det är fuktigt på vägarna. Enligt lagen så måste man ha ett mönsterdjup på sina sommardäck som är minst 1,6 millimeter. När det gäller vinterdäck så vill man helst ha ett mönsterdjup på 5 millimeter eller mer. Enligt lagen så måste man ha åtminstone 3 millimeter mönsterdjup för att få köra med vinterdäcken. Köper du nya vinterdäck så brukar de ha ett mönsterdjup som ligger på ungefär 8-9 millimeter i nyskick. Hur vet man då att man har rätt mönsterdjup och hur mäter man det? Tja, lämnar du in din bil på verkstad för att byta däck så mäter dem alltid mönsterdjupet och rapporterar det till dig när du hämtar bilen. Men du kan även mäta mönsterdjupet ganska enkelt på egen hand.

Då behöver du antingen ett mätinstrument som man kallar för mönsterdjupmätare, den finns att köpa på nästan alla bilverkstäder och även där du köper dina däck. Eller så kan du helt enkelt ta en femkrona och använda den för att mäta mönsterdjupet på dina däck. Det är nämligen så att mellan kanten på myntet och överdelen på siffran som är tryckt på så är det exakt tre millimeter. Så hur ofta ska man kolla mönsterdjupet på sina däck för att vara på den säkra sidan? Rekommendationerna som finns säger att man ska kontrollera detta ungefär en gång i månaden. Speciellt när man kör på vintern med vinterdäck som kanske inte är splitternya. Köper du begagnade däck ska du alltid själv kolla mönsterdjupet innan du betalar eftersom att man inte ska lita för mycket på vad som står i annonsen eller vad säljaren säger. Det är ju din säkerhet det handlar om.